(Sistem açıldığında bağlantı eklenecektir.)
14 Kasım 2020
Türk Beyin Damar Hastalığı Derneği Başkanı Prof. Dr. M. Akif Topçuoğlu 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde hatırlatıyor. “Şeker hastalarında daha genç yaşta ve daha ağır inme geçirme riski yüksektir.”
Diyabet başta inme olmak üzere nöropati ve demansı da içeren pek çok nörolojik hastalığa yol açmaktadır. Diyabetik hastada inme sıklığı 2,5 kat artar. Artış hem iskemi (damar tıkanması) ham kanamalar içindir. Tüm inme olgularının 1/3’ünde diyabet vardır. Diyabetli hastalarda iskemik inme en az 3 kat, hemorajik (kanama) inme ise 2 kat daha kötü seyreder. İnme sonrası kan şekerinin yüksek seyretmesi hem beyin hem de damar dokusunu mahveder. Pıhtı eritici (trombolitik) ilaçlara iyi yanıtı bozar. İnme sonrası komplikasyon ve ölüm riskinde 1,5 katı geçen artışa yol açar. Unutmayalım ve bu gün hatırlayalım: İnme ve ağır inme riskini azaltmak senin elinde. Ve bu kan şekerini ve diyabet riskini bilmekle başlayacak.
Diyabet uzun dönemde ve sinsi şekilde beynin küçük damarlarında kritik hasara neden olur ve demans, yürüme bozukluğu ve düşme gibi sorunlar çıkarır. Beyin sağlığının yolu diyabetin tespit ve kontrolünden geçer.